content

HİDROLİK KULLANIM ALANLARI

...
HİDROLİK KULLANIM ALANLARI

HİDROLİK KULLANIM ALANLARI

Sıvıların taşınması prensibiyle güç üretme ve bu gücü de iş yapmada kullanma olarak adlandırılabilir. Hidrolik sistemler tarih boyunca birçok büyük işin yapılmasında kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediyor. Hidrolik kullanım alanları, teknoloji geliştikçe daha da çeşitlendi ve gelişti.
Basit işlerden, karmaşık işlere kadar hidrolik sistemler birçok alanda kullanılmaya devam ediyor.

Hidrolik Frenler

Otomotiv sektöründe otomotiv sektöründe can alıcı bir görevi yerine getirir. Otomobillerin güvenliğini sağlayan en önemli parça frenlerdir. Aracı durdurmak için fren pedalına basıldığında hidrolik sistem devreye girerek, aracın durmasını sağlar. Fren sistemi tekerleklere baskı balatası yardımıyla basınç uygular ve araç durur.
Hidrolik frenlerin çalışma prensibi kabaca şu şekildedir:
  • Otomobil fren pedalına basınca silindir adı verilen parçanın haznesine piston aracılığı ile basınç uygulanır.
  • Basınç hazne içindeki sıvının dışarı çıkmasını sağlar ve borular yardımıyla tekerleklere basıncı iletir.
  • Fren hidroliği kuvveti, kaliper pistonunu hareket geçirir. Fren pabuç disk üzerinde baskı yapar.
  • Fren hidroliği parçalarında meydana gelen basınç tekerleklere iletilir ve tekerleklerdeki hareketin kısıtlanmasını sağlar.

Hidrolik Liftler

Hidrolik yağın görevleri arasında, asansör sistemlerinin çalışmasını sağlamaktır. Çağımızın büyüleyici icatlarından birisi de asansör taşıma sistemleridir. Günümüzde neredeyse her alanda kullanılmaktadır. Hidrolik liftler sıvı basınç altında kuvveti aynı şekilde iletme kabiliyetine sahiptir.
Kapalı alanda bulunan sıvıya sistem tarafından uygulanan basınç hareket enerjisinin oluşmasını sağlar. Hidrolik liftlerde bu prensibe bağlı olarak çalışır. Sistemin her iki yanında bulunan noktalarda basınç eşitlenir ve böylece taşıma işlemi gerçekleşir.

Hidrolik Krikolar

Araçlardaki hidrolik sistemler krikolarda da mevcuttur. Çok ağır yüklerin kaldırılmasında hidrolik kriko sisteminden yararlanılır. Hidrolik kriko sistemleri Pascal prensiplerinden yararlanır.
Krikoda bulunan kola sıvı pompalanır. Kaldıracın kuvveti bu sayede daha da fazla bir hale gelir. Kriko pistonuna bir miktar hareket kazandırılınca, dövme pistonuna daha az hareket iletilmiş olur. Yani az bir kuvvet uygulanarak, tonlarca ağırlıktaki yükler kolaylıkla kaldırılabilir.

Hidrolik Vinçler

Araçlara monteli bir şekilde kullanılan hidrolik vinçler günümüzde kısa mesafelerde taşınması gereken ağır yüklerin kolaylıkla kaldırılması için oldukça yararlıdırlar.
Operatör yardımıyla vinç kollarına hidrolik sıvının dolması sağlanır. Sıvı kollardaki hareket enerjisini sağlar. Vinç kolları ileri ve geri hareket ederek, yüklerin daha yükseğe ya da daha aşağıya doğru hareket etmesini sağlar.

Tünel Açma Makineleri

Basit hidrolik sistemler yanı sıra gelişmiş araçlarda da hidrolik sistemler kullanılır ve yüksek oranda verim sağlanır. Tünel açma makineleri buna en güzel örnektir. Makinenin ön kısmında bulunan devasa elmaslar toprağı aşındırır. Makinede bulunan vagonlar yardımıyla aşınan toprak parçaları yüzeye taşınır. 360 derece çember oluşturan silindirlerin her birisi ayrı bir motora bağlıdır. Hidrolik sıvı yardımıyla bu silindirler hareket ettirilir. Hareket enerjisinin oluşmasına motorlarda yardımcı olur.
Silindirler kesici kafalara güç sağlar. Aynı zamanda tünel açma makinesinin yer altında manevra yapabilmesini sağlar. Böylece sağa, sola, yukarı ve aşağı yönlerde araç hareket edebilir. Devasa boyutlardaki topraklar makine yardımıyla aşındırılır.

Endüstriyel Presler

Çok farklı türü olan endüstriyel preslere hidrolik pres adı da verilir. Uygulamaya ve yapılan işe bağlı olarak manuel ya da otomatik olarak çalışırlar. Mesela bazı sistemler elektrikli hidrolik pompa yardımıyla çalışır. Elektrikli pompalar sabit bir basınç oluşturarak cisimlerin ezilmesini sağlar.
Ezilecek olan cisme basınç uygulandığı zaman basınç kırılır ve piston kolu silindir yuvasına geri döner. Bu işlem her defasında tekrarlanır. Yani önce basınç oluşturulur, enerji kırılınca basınç eski haline döner.
Daha büyük sistemlerde basıncın elle kontrol edilmesi yeterli değildir. Bu yüzden elektrikli pompalar kullanılır. Bu tür sistemlerde yalnızca operatör desteği söz konusudur. Operatör hidrolik pres gücünü yönlendirmekle görevlidir. Gerisini pres makinelerinin kendisi halleder.

Hurdalıklarda bulunan araç ezme makineleri, fabrikalarda bulunan saç yapma makineleri, hidrolik preslere verilecek örneklerden yalnızca birkaçıdır.
Beyaz eşya üreten fabrikalarda, eşyaların parçaların hazırlamada kullanılırlar. Hammadde halindeki metal cevherlerin sıkıştırarak belirli bir kalıba sokarlar. Her parça ayrı ayrı hazırlanır ve montajlama işlemine tabi tutulur.
Gıda sektöründe ise daha küçük ölçekte hidrolik presler kullanılır. Gıdalar pres yardımıyla sıkıştırılır ve kutulanır.
Sepet topların, golf topları, tenis topları, spor ayakkabıları gibi malzemelerin üretilmesinde de hidrolik preslerden yararlanılır. Hammadde halindeki parçalar presler yardımıyla sıkıştırılır ve paketleme ünitesine gönderilir.

Laboratuvarlarda da hidrolik pres sistemlerinden yararlanılır. Vakum paketleme üniteleri, laboratuvar ortamındaki numunelerin vakumlanmasını ve hava geçirmez hale gelmesini sağlar. Hidrolik pres sistemleri yardımıyla paket içerisine numuneler sıkıştırılır. Böylece hava almayan örnekler uzunca bir süre kullanım için hazır bekletilebilmektedir.

Hidrolik kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte çok farklı alanlarda kullanılmaya devam ediyor. İnsanların manuel olarak haftalarca hatta aylarca tamamlayamayacakları işleri birkaç dakika içinde yapabiliyorlar.
İlerleyen dönemlerde daha gelişmiş sistemler icat edilecek ve çok farklı alanlarda hidrolik sistemler kullanılmaya devam edecek.

Daha fazla bilgi için https://matege.com.tr   web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Hidrolik kullanım alanları
Hidrolik yağın görevleri
Araçlarda hidrolik sistemler
Basit hidrolik sistemler
Hidrolik presler

 

14 Nisan 2024 16:17

İŞ ORTAKLARIMIZ